Pizza lavet i en rigtig pizzaovn med rigtig brænde kan bare noget helt andet end i en traditionel køkkenovn.
At sætte en rå pizza ind i 400 grader i ca. 2 minutter og så få en færdig pizza ud føles næsten som magi, og så smager det bare himmelsk – for ikke at tale om det sociale aspekt i at mødes med venner eller familie om en pizza-aften.
Men hvad kræver det egentlig at lave sin egen pizzaovn? For det er alt andet lige betydelig mere tilfredsstillende at have lavet sin egen oven end at købe en. Og så er det også bare MEGET billigere.

Først og fremmest – det er ikke raketvidenskab at bygge en pizzaovn – men det tager lidt tid. Og der er nogle ting, man skal overveje: Hvad skal den bygges af: mursten, ler eller måske et helt tredje materiale.
Vi byggede vores i ler, da vi ønskede at bruge så mange materialer fra lokal-området som muligt (Hallandsåsen). Dog var der selvfølgelig materialer, vi var nødt til at købe, som fx. ildfaste mursten til underlag samt buen, der skulle kunne tåle høje temperaturer, men også lidt cement til at gøre ovnen mere holdbar ift. vejr og vind.
Der er selvfølgelig lidt fordele og ulemper ved at bygge en lerovn ift. at byge en stenovn.
Fordele ved lerovn: Den er hurtigere at bygge – og også billigere. Dog skal den vedligeholdes, da ler er et porøst materiale.
En stenovn er mere holdbar, men også mere omstændig (og dyrere) at bygge.
Den indledende proces
Gennemtænk konstruktionen!
Jeg startede med at lave en skabelon til kuplen i pap og papmache. På den måde fik jeg en klar fornemmelse for, hvor stor ovnen ville blive, men også noget at bygge leret op omkring.
Jeg foretrækker en indre diameter på ca. 80 cm, så man har lidt plads at arbejde på derinde. Man kan også lave den større, men man skal bare være opmærksom på, at jo større rummet er, jo længere tid tager det at opvarme ovnen og jo flere materialer skal man bruge til at bygge den.
Fundamentet
Hvis du som vi havde en stor flad klippe at bygge den op på, så er det klart at foretrække. Men det må jeg nok erkende, er de færreste, der har. I stedet kan du bygge fundamentet op med lecablokke eller mursten. Den del har jeg endnu ikke selv prøvet, da vi som sagt havde en stor flad klippe i stedet.



Så vi fandt en del større flade sten, gerne min 15-20 cm. i diameter, som vi stablede og murede sammen, så de lå som en form for stendige.
Herefter brugte vi småsten til at nivellere forskellen på de store sten, som vi så smurte et tyndt lag cement udover, og herefter kunne lægge ildfaste mursten som bunden på pizzaovnen. Her brugte vi ca. 20 ildfaste mursten som bund. Det er herpå, bålet skal brænde og pizzaen skal bages.
Hvis du ikke har mulighed for en stor klippe, så byg den op med mursten eller lecablokke. Og overvej om du skal lægge et lag isolering under selve de ildfaste sten. Mange bruger glasflasker (typisk vinflasker), som man lægger i et lag og imellem og henover det fylder et lag ler blandet med halm, så det nivelleres. Herpå kan man så lægge de ildfaste sten.
Pizzaovnen
Pizzaovnen blev bygget i forskellige stadier.
Buen til åbningen
Vi startede med at bygge buen til åbningen. Her brugte vi 18 ildfaste mursten (se billede), som vi kilede op for at få de helt rette vinkler.
Herefter begyndte vi at mørtel dem sammen, stadig med kiler, da den bløde mørtel først skal størkne, før den kan bære noget. Først da mørtlen var helt tør, kunne vi tage kilerne ud og dække hullet med ny mørtel.


Lerkuplen
Vi byggede et ca. 10 cm. ler/sand-kuppel op omkring skabelonen, jeg havde lavet hjemmefra. Leret var blandet med sandet i et forhold på ca. 1 del ler til 2 dele sand samt måske en smule vand. Det skal føles som en modellerbar masse, der dog ikke må være for våd.
Da vi byggede leret op, satte vi også skorstenen på med det samme.
Herefter byggede vi et isoleringslag udenpå, der bestod af ler, sand, halm og vand. Det var en blødere, mere dejagtig masse, som vi lagde i et lag på ca. 10 cm ovenpå de allerede 10 cm ler.
Herefter lod vi den tørre i nogle dage.
Til sidst smurte vi et tyndt lag beskyttende cement udover for at hærde ovnens overflade.
Ved at vi lagde cement som en regnfrakke ovenpå ovnen, er den ekstremt stærk ift. vejr og vind. Den kan klare regn, sne mv. uden problemer. Men den indre lerovn kræver vedligeholdelse, for ler varer ikke evigt.
Selvom leret i ovnen nu er tørret, er der stadig lidt vand deri, så når den tændes op første gang, skal det gøres med et lille bål, som kan hærde leret og tørre det helt op. Først efter nogle gange kan man begynde at lave det rigtige, store bål i ovnen.
Fordelen ved at vi havde lavet en skabelon i pap og avis var, at den faktisk bare kunne brænde væk, når vi lavede det første lille bål.



Materiale-mængder
Samlet set brugte vi:
Ca. 250 kg ler
Ca. 250 kg. Sand.
Halm til at blande i den isolerende del
Vand
2 poser cement á 20 kg.
40-50 ildfaste mursten
Lerrør eller lignende til skorstenen.
Hvad koster det så?
Tjaa.., det behøver ikke koste så meget, men i så fald skal man være villig til at finde materialerne på fx. DBA, Blocket eller lignende.
Ler og sand kan man være heldig at få gratis, eller næsten gratis. Det samme med Halm. Ofte vil man skulle betale lidt for de ildfaste (selv brugte) sten, da folk godt ved, at de har en værdi. Og så er der selvfølgelig cement, som koster lidt, men det er trods alt en mindre udgift. Vi betalte samlet under 1.000 kr. for vores pizzaovn.
Når det så er sagt, så er det bare at komme igang med ovnen!

